Güncel Sayı

Cilt: 24 Sayı: 2, 31.12.2024

Yıl: 2024
Doç. Dr. Khalid EL-AWAİSİ ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ, İSLAM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ 0000-0001-9994-3305
Tarihi Coğrafya, Kent Tarihi, İslam Sanatları, Ortaçağ Tarihi, Ortaçağ Kentleri, İslam Tarihi
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KADAD Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
Dil Kullanım Bilimi, Tefsir
Dr. Öğr. Üyesi Sibel CEYLAN YİĞİT Mardin Artuklu Üniversitesi
Ortadoğu Çalışmaları, Yakınçağ Ortadoğu Tarihi, Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Osmanlı Tarihi

Journal of Islamicjerusalem Studies (JIJS), çift-kör hakemli akademik makaleler yayınlayan uluslararası bir akademik dergidir. Eleştirel, tarihsel ve yapıcı tartışmaları teşvik etmek amacıyla çevrimiçi olarak yayınlanmaktadır.
JIJS, İslami Kudüs üzerine akademik çalışmalara adanmış ilk ve tek hakemli akademik dergidir. Dergi, makaleler, dokümantasyonlar, raporlar, inceleme yazıları ve kitap eleştirileri yayınlamaktadır.
JIJS, İslami Çalışmalar, Tarih ve Arkeoloji, Sanat ve Mimari, Edebiyat ve Dilbilim, Coğrafya ve Jeoloji, Çevre ve Politika ve diğer disiplinler de dahil olmak üzere İslami Kudüs'ün herhangi bir yönünü takdirlerini geliştirmek isteyen herkes ve bu konuda çalışan akademisyenler için bir forum sağlamayı amaçlamaktadır. Dergi, İslami Kudüs'ün İslam inancı ve Müslüman kimliği için önemi ve merkeziliği konusundaki çalışmaları ilerletmeye çalışmaktadır. Bölgenin daha iyi anlaşılmasını teşvik etmek amacıyla dergi, geçmişte ve günümüzde Müslümanlar ve gayrimüslimler arasındaki ilişkileri inceleyen bilimsel katkılara da yer verecektir.

Translated with DeepL.com (free version)

Dergi, İslam-Kudüs çalışmalarında yeni bir uzmanlık alanı açmış ve bu alanda geniş bir konu yelpazesinden İslam-Kudüs'ü ele alan özgün makalelere yer vermiştir. Yayımlanmış süreli yayın literatüründeki bir boşluğa hitap eden JIJS, özellikle tarihsel, teolojik, ampirik, teorik, kavramsal veya kültürel tema ve konulardaki araştırmaları teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Dolayısıyla bu dergi, “Orta Doğu” ve İslam Dünyası üzerine çalışan herkes için vazgeçilmez bir kaynak olacaktır. JIJS, İslami Çalışmalar, Tarih ve Arkeoloji, Sanat ve Mimari, Edebiyat ve Dilbilim, Coğrafya ve Jeoloji, Çevre ve Politika ve diğer disiplinler de dahil olmak üzere İslami Kudüs'ün herhangi bir yönüne olan takdirlerini artırmaya çalışmaktadır.


Translated with DeepL.com (free version)

BEYTÜLMAKDİS ARAŞTIRMALARI DERGİSİ YAYIN İLKELERİ

  1. Beytülmakdis Araştırmaları Dergisi, Beytülmakdis Araştırmaları Vakfı tarafından Bahar ve Güz dönemlerinde olmak üzere yılda iki defa yayımlanan uluslararası bilimsel hakemli bir dergidir.

  2. Dergimizde tüm sosyal bilim dallarında üretilen özgün telif makalelerin yanı sıra edisyon-kritik ve kitap değerlendirmesi çalışmaları yayımlanır.

  3. Derginin yayın dili Türkçe, Arapça ve İngilizcedir. 

  4. Dergiye gönderilen yazıların daha önce yayımlanmamış olması veya başka bir bilimsel yayın organında değerlendirme aşamasında bulunmaması gerekir.

  5. İlmî toplantılarda sunulmuş tebliğler, gerekli açıklamaların yapılması şartıyla yayımlanabilir.

  6. Yayımlamak üzere gönderilen yazıların araştırma ve yayın etiğine uygun olmaları gereklidir. 

  7. Beytülmakdis Araştırmaları Dergisi’ne yayımlanmak üzere gönderilen telif makaleler, Editör Kurulu tarafından incelendikten sonra değerlendirilmek üzere “kör hakem” yöntemiyle konunun uzmanı iki hakeme gönderilir. İki hakemin görüş ayrılığı durumunda, üçüncü bir hakemin görüşüne başvurulur. Makale, en az iki hakemden olumlu rapor gelmesi halinde yayımlanır. Hakem raporları yazara gönderilerek karar bildirilir.

  8. Hakemlerden biri veya her ikisi, “düzeltmelerden sonra yayımlanabilir” görüşü belirtirse, gerekli düzeltmelerin yapılması için makale yazara gönderilir. Düzeltme yapıldıktan sonra hakemlerin uyarılarının dikkate alınıp alınmadığı hakem veya Editör Kurulu tarafından değerlendirilir.

  9. Kitap değerlendirme yazılarının yayınına Editör Kurulu karar verir.

  10. Yayın aşamasında yazılar üzerinde esasa yönelik olmayan küçük düzeltmeler Editör Kurulu tarafından yapılabilir. Makalelerin yazımında Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu esas alınır.

  11. Dergide yayınlanan yazıların telif hakkı Beytülmakdis Araştırmaları Dergisi’ne devredilmiş sayılır. Yazıların dil, üslup, içerik, vb. açılardan bütün yasal ve hukuki sorumluluğu yazara aittir.

  12. Yayınına karar verilen makaleler matbu olarak basılır, çıkan sayının bir nüshası yazara/yazarlara gönderilir ve telif ücreti ödenmez.

  13. Her yeni sayı çıktığında tüm makaleler PDF olarak https://dergipark.org.tr/beytulmakdis adresinde yayımlanır.

  14. Yazı başvuruları dijital olarak da https://dergipark.org.tr/beytulmakdis web sitesi üzerinden gönderilmelidir.

  15. Makale yazım kuralları için https://dergipark.org.tr/beytulmakdis/page/3551

Journal of Islamicjerusalem Studies, en yüksek yayın etiği standartlarını korumaya kendini adamış, hakemli uluslararası bir dergidir. Bu nedenle, bu dergiye bir makale göndererek yazar(lar), esas olarak Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) Etik Kuralları'na dayanan aşağıdaki Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım Beyanı'na uymayı kabul eder.

Yazarların Sorumlulukları

Özgünlük ve İntihal - Tüm yazılar, yazarların özgün çalışmaları olmalı ve intihal kanıtı olmamalıdır.
Makalenin Yazarlığı - Bir yazının yazarlığı, önemli katkılarda bulunmuş yazarlarla sınırlı olmalıdır.
Çoklu, tekrarlayan veya eş zamanlı yayın - Yazarlar aynı yazıyı eş zamanlı olarak birden fazla dergiye göndermemelidir.
Kaynakların onaylanması - Yazarlar, başkalarının çalışmalarını uygun ve doğru bir şekilde onaylamalıdır. Açıklama ve Çıkar Çatışmaları ve finansal destek - yazarlar, makalelerinin sonuçlarını veya yorumunu etkileyebilecek herhangi bir finansal veya diğer önemli çıkar çatışmasını açıklamalı ve araştırmaya finansal destek sağlayan kişileri veya kuruluşları kabul etmelidir.
Editör Sorumlulukları

Yayın Kararları - Editörler, dergiye gönderilen makalelerden hangilerinin inceleneceğine veya yayınlanacağına karar vermekten sorumludur.
Adil oyun - Editörler, yayın inceleme sürecinin bütünlüğünü sağlamalıdır. Bu nedenle, editörler, makalelerin yazarlarının kimliğini hakemlere veya hakemlerin kimliğini yazarlara açıklamamalıdır.
Gizlilik - Editörler, inceleme için alınan makaleleri gizli belgeler olarak ele almalı ve gönderilen makaleler hakkında ilgili yazar, hakemler, diğer editöryal danışmanlar ve yayıncı dışında kimseye herhangi bir bilgi açıklamamalıdır.
Açıklama ve Çıkar Çatışmaları - Editörler ve herhangi bir editöryal personel, gönderilen bir makalede (yayınlanmış veya yayınlanmamış) açıklanan materyalleri, yazarın yazılı izni olmadan kendi araştırmaları için kullanmamalıdır. Soruşturmalar - Editörler etik şikayetleri hakkında uygun ve adil bir soruşturma yürütmelidir.
İncelemecilerin Sorumluluğu

Gizlilik - İncelemeciler makalelerle ilgili tüm bilgileri gizli tutmalı ve bunları ayrıcalıklı bilgi olarak ele almalıdır.
Nesnellik Standartları - İncelemeler, yazara yönelik kişisel eleştiriler olmaksızın nesnel olarak yapılmalıdır.
Editöryal Karara Katkı - İncelemeciler görüşlerini destekleyici argümanlarla açıkça ifade etmelidir.
İvedilik - İncelemeciler incelemelerini belirtilen zaman dilimi içinde tamamlamalıdır.
Açıklama ve Çıkar Çatışmaları - İncelemeciler, makalelerle bağlantılı yazarlar, şirketler veya kurumlardan herhangi biriyle rekabetçi, işbirlikçi veya diğer ilişkiler veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmaları yaşadıkları yazıları incelememelidir.
Etik ve Kötüye Kullanım Sorunları Hakkında Rapor

Editörler (yayıncı ve/veya dernekle birlikte), gönderilen bir yazı veya yayınlanan bir makale ile ilgili olarak etik endişeler ortaya çıktığında duyarlı önlemler alacaktır. Bildirilen her etik olmayan yayıncılık davranışı eylemi, yayından yıllar sonra keşfedilse bile incelenecektir. Soruşturma sonucunda etik kaygının haklı olduğu ortaya çıkarsa, ilgili taraflara bir düzeltme, geri çekme, kaygı ifadesi veya ilgili olabilecek başka bir not bildirilecektir. Bu, dergide yayınlanan resmi bir bildirim; ilgili kişinin işvereni/kurumu/örgütüne resmi bir bildirim; ve işlenen suistimalin ilgili meslek kuruluşlarına resmi bir bildirimi içerebilir.

ÜCRET POLİTİKASI

BEYTÜLMAKDİS ARAŞTIRMALARI DERGİSİ, açık erişim modelini benimsediğinden bütün içeriğe sınırsız erişim sağlamaktadır. BEYTÜLMAKDİS ARAŞTIRMALARI DERGİSİ tarafından yayınlanan tüm özgün yayınlar, yayınlandığı tarihten itibaren çevrimiçi olarak ücretsiz ve kalıcı olarak erişilebilir durumdadır.

Açık erişimin, dergi ve yazar açısından imkanları;

- Kolay, ücretsiz ve sınırsız erişilebilirlik ve uluslararası bağlamda yüksek görünürlük,
- Araştırma makalelerinin uluslararası bağlamda titiz ve ayrıntılı hakem değerlendirmesi,
- Alanda yüksek atıf alma gibi pek çok avantaj sağlamaktadır.

Bu bağlamda, BEYTÜLMAKDİS ARAŞTIRMALARI DERGİSİ, dergiye gönderilen bir çalışmayı işleme almak ya da yayımlamak için herhangi bir ücret talep etmemektedir. Aynı şekilde yayımlanan çalışmalar için yazarlara ya da çift-kör hakemlik sürecinde görev alan hakemlere herhangi bir ücret ödemesi taahhüt etmemektedir.

ISSN:1367-1936 , e-ISSN:2514-6009